Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Σεμινάριο ποίησης στην Tabula Rasa

«Η ποίηση είναι μια ακριβής επιστήμη, όπως η γεωμετρία» Gustave Flaubert  

Πολλοί υποστηρίζουν πως η ποίηση είναι κάτι αφηρημένο, άπιαστο, μια ιδέα, ένα όνειρο. Όμως, το ταλέντο μας, η έμπνευσή μας κινδυνεύει να μείνει αναξιοποίητη αν δεν τη διοχετεύσουμε στο κατάλληλο κανάλι, αν δεν τη συστηματοποιήσουμε, αν δεν ξέρουμε τρόπους να τη διαχειριστούμε. Στόχος του σεμιναρίου μας είναι, μέσω της επαφής με παγκόσμια ποιητικά έργα, ν’ αναπτύξουμε τη δική μας ποιητική σκέψη και μέθοδο. 

Ζητούμενο είναι ν’ αποκωδικοποιήσουμε τα μυστικά της, να μάθουμε ποια είναι τα βασικά δομικά της υλικά, να προσαρμόσουμε τεχνικές μεγάλων ποιητών στο δικό μας ύφος, να την καταλαβαίνουμε πια ουσιαστικά και -γιατί όχι;- να δημιουργήσουμε τη δική μας, ώριμη ποιητική συλλογή.
  
Η Αλεξάνδρα Χειμώνα θα διδάξει τις τεχνικές και τους κανόνες που έχουν τα περισσότερα ποιήματα, τις βασικές λογοτεχνικές και ποιητικές έννοιες (ορολογία) και τα είδη της ποίησης (σονέτο, χαϊκού, μπαλάντα κ.λπ). Θα αναλυθούν η γλώσσα, η στίξη, το λεξιλόγιο, το μέτρο, ο στίχος, οι στροφές και τα είδη ομοιοκαταληξίας. Θα εξασκηθείτε στη μετάφραση, τη διασκευή και τη συρραφή ποιημάτων. Θα μιλήσουμε για την ποίηση ανά τους αιώνες, την ιστορία της ποίησης, τα διαφορετικά λογοτεχνικά ρεύματα και θα αναλύσουμε ποιητικά έργα ανά θεματική κατηγορία.  Τέλος θα βρούμε ποιητικά μοτίβα σε έργα ποιητών παγκοσμίου βεληνεκούς. 

Το συγκεκριμένο σεμινάριο ξεκινάνει την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 18:00 και απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών γι'αυτό και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Μπορεί όμως να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή. Κατόπιν συνεννόησης με τους σπουδαστές και τη διεύθυνση της σχολής, με το πέρας του σεμιναρίου υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστούν ενώπιον του κοινού ορισμένα ποιήματα που θα δημιουργήσουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μας.


Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη σχολή στο τηλέφωνο  213 00 24291 ή στο 6940 655 331

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου