Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ο απαράμιλλος "Sherlock"



Όταν μάθαμε ότι μια νέα τηλεοπτική σειρά που ονομάζεται Sherlock ξεκινά στο BBC-One, είχαμε μια δυσπιστία. Οι περισσότεροι από τους φόβους μας όμως είχαν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του πρώτου επεισοδίου.

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά με όχι απλά εξαιρετικούς, αλλά απαράμιλλους διαλόγους. Η πλοκή είναι περίτεχνη (όπως θα περίμενε κανείς), αλλά ο Sherlock θα σας αναγκάσει να τραβηχτείτε μέχρι την άκρη του καθίσματός σας και θα σας μαγέψει με αυτή την προσαρμογή του στο σήμερα.

Το “Sherlock” έρχεται όχι σε σεζόν ατελείωτων επεισοδίων, αλλά σε τρία επεισόδια 90 λεπτών το καθένα. Κοινώς, σα να βλέπεις μια ταινία τη φορά. Η σειρά είναι παραγωγή της Hartswood Films Production για το BBC Cymru Wales, σε συμπαραγωγή Masterpiece και διανέμεται από το BBC worldwide. Ο Benedict Cumberbatch (The Imitation Game, Star Trek Into Darkness, 12 Years a Slave) και ο Martin Freeman (The Hobbit) κάνουν εξαιρετική δουλειά ως Sherlock Holmes και John Watson.

Όπως είναι και οι ίδιοι δια βίου οπαδοί του Holmes, οι συγγραφείς και συν-δημιουργοί της σειράς, Steven Moffat (Doctor Who, Coupling) και Mark Gatiss (The League of Gentlemen, Doctor Who) δεν έκαναν μόνο το αποτέλεσμα να είναι μια αστεία, πανέξυπνη σειρά που παραμένει πιστή στο πνεύμα των ιστοριών του Sir Arthur Conan Doyle, αλλά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στην προσαρμογή των ηρώων στον 21ο αιώνα.

Ο Holmes και ο Watson είναι τώρα ο Sherlock και o John και εξακολουθούν να ζουν στην 221B Baker Street. Ο John δεν δημοσιεύει τα κατορθώματά τους στο The Strand Magazine αλλά τα γράφει σε ένα blog. Ο Sherlock έχει ένα smart phone κολλημένο μόνιμα με το χέρι του, το οποίο και συμβουλεύεται με την ταχύτητα αστραπής. Αντί να στείλει τηλεγραφήματα, στέλνει sms και αντί να δημοσιεύει άρθρα, έχει μια ιστοσελίδα που ονομάζεται «The science of deduction». (By the way, η ιστοσελίδα και το blog πραγματικά υπάρχουν στο διαδίκτυο). Ο Σέρλοκ τρώει σάντουιτς στο Speedy, ένα πραγματικό καφέ στο Gower Street, το οποίο -λόγω της σειράς- κόσμος συρρέει εκεί για να φάει «σνακ Σέρλοκ»: κοτόπουλο, μπέικον, τυρί τσένταρ, μαρούλι, πιπεριές, κρεμμύδι, αγγούρι, σάλτσα τσίλι - όλα τυλιγμένα πολύ σφιχτά, όπως είναι, άλλωστε, και ο χαρακτήρας του Χολμς. Η σειρά έγινε παγκόσμιο φαινόμενο με τον πρώτο κύκλο να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στη βρετανική Βουλή.


Οι κριτικοί ανταποκρίθηκαν στη σειρά εξαιρετικά θετικά, με πολλά σχόλια εγκωμιάζοντας την ποιότητα της γραφής, την πλοκή, καθώς και την σκηνοθεσία. Το Sherlock έχει  προταθεί και κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των BAFTAs, των Emmys και Χρυσής Σφαίρας και κερδίζοντας πολλά βραβεία σε μια ποικιλία κατηγοριών κοινού και κριτικών. Η σειρά έλαβε το μεγαλύτερο αριθμό βραβείων στο 66ο Primetime Emmy Awards, συμπεριλαμβανομένου και του «Εξαιρετικού σεναρίου για μια μίνι σειρά, ταινία ή δραματική σειρά» στα Moffat, «Εξαιρετικού πρώτου αντρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή ταινία» για τον Cumberbatch, και «Εξαιρετικου δεύτερου ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή ταινία» για τον Freeman. Επιπλέον, η σειρά τιμήθηκε με το βραβείο Peabody το 2011.

Ο Steven Moffat το έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δε θα έχουμε νέα σεζόν του «Sherlock», την τέταρτη δηλαδή, για αρκετό καιρό ακόμα. Θα έχουμε, όμως, ένα δελεαστικό δωράκι τα Χριστούγεννα, ένα ειδικό επεισόδιο που θα προβληθεί και στην τηλεόραση και, σε περιορισμένες χώρες, στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτό το Christmas Special του «Sherlock» γυρίζει τους ήρωες πίσω στο χρόνο που τους έγραψε ο Sir Arthur Ignatius Conan Doyle, στο βικτωριανό Λονδίνο του 1800, με τις κωμικές ανακατατάξεις που αυτό συνεπάγεται. Για την πολυαναμενόμενη 4η σεζόν του «Sherlock», ο Στίβεν Μόφατ αρκέστηκε να πει ότι θα είναι «καθηλωτική, γεμάτη συναισθηματικά εξαντλητικά cliffhangers που δεν έχουν ξαναϋπάρξει ποτέ και που θα οδηγήσουν τους θεατές σε ψυχολογική απόγνωση!».




Εάν, μέχρι σήμερα, δεν είχε πέσει στην αντίληψή σας αυτή τη σειρά ώστε να την δείτε, οφείλετε να σπεύσετε να διορθώσετε αυτό σας το παράπτωμα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου