Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

"Η δίαιτα της Δευτέρας" της Μαρίας Κονιάρη



Το μεγάλο δίπορτο ψυγείο ήταν ο «πρωταγωνιστής» στη ζωή του Τάκη και της Ρένας από την πρώτη μέρα του γάμου τους. Έμοιαζε να έχει τη δική του ζωή και ήταν αυτό που καθόριζε τα προγράμματα αλλά και αυτό που τα ακύρωνε.
Απ’ έξω είχε πρωτότυπα μαγνητάκια που έπαιζαν ένα σημαντικό ρόλο: Να συγκρατούν τα προγράμματα διαίτης που θα άρχιζαν και οι δύο από Δευτέρα… Αλλά κάτι συνέβαινε και το πρόγραμμα έπαιρνε αναβολή για την άλλη Δευτέρα. Κι έτσι περνούσαν οι εβδομάδες, οι μήνες τα χρόνια.  Αλλά κάποιο πρόγραμμα επαναστατικό κάποιου επιστήμονα του Χάρβαρντ ήταν εκεί να περιμένει τη Δευτέρα του δύο χιλιάδες ποτέ.

Δευτέρα. Μεσημεριανό γεύμα 100 γραμμάρια άπαχο κόκκινο κρέας έλεγε το πρόγραμμα πιασμένο από το μαγνητάκι. Αλλά μέσα στον καταψύκτη υπήρχαν 30 κιλά κρέας .
«Από το Δικό μας άνθρωπο στο Κριεκούκι. Αλλά δεν δίνει ένα κιλό σε ψιλικατζήδες και... τσίπηδες. «Πρέπει» να παραγγείλουμε ποσότητα. Που ξέρεις μπορεί κάτι να συμβεί και να τρέχει ο κόσμος να κάνει προμήθειες. Των φρονίμων τα παιδιά...».
Κάθε δεύτερη εβδομάδα στο Σούπερ Μάρκετ για σολομούς με το απαραίτητο συνοδευτικό το σως ταρτάρ, γιαούρτια και τυριά με μηδέν λιπαρά ζαμπόν γαλοπούλας για τη δίαιτα που θα αρχίσει από Δευτέρα. Τυριά για τα παιδιά, και άλλα πολλά καλούδια διαφορετικά κάθε φορά και ανάλογα με τη λαιμαργία της στιγμής για τα… παιδιά. Αλλά αφού από Δευτέρα αρχίζει δίαιτα να χορταίνει τουλάχιστον το… μάτι.
Και ύστερα η Ρένα το αιώνιο πλουσιοκόριτσο να ταξινομεί τα καλούδια στο ψυγείο σε ακριβά δοχεία και σκεύη σε χαρούμενα χρώματα και κάποια από αυτά να έχουν πάνω το Φίντο Ντίντο, το Μπομπ σφουγκαράκη, τη Ντόρα τη μικρή εξερευνήτρια… Και  ύστερα να καμαρώνουν και οι δύο το περιεχόμενο αγκαλιασμένοι. Αυτό το ψυγείο γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε δύο εντελώς αταίριαστους χαρακτήρες.  Η Ρένα που ακόμα και οι κάλτσες της είναι επώνυμες και ακριβά κομψά ρούχα και αξεσουάρ ντύνουν τα περιττά κιλά δίνοντας της ένα μοναδικό αέρα και στυλ. Είναι γιατί πάντα τα είχε καλά με τον εαυτό της.
«Είμαι λιχούδα και σε όποιον αρέσω. Σε όποιον δεν αρέσω… τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία».
Αλλά για χάρη του συζύγου άρχιζε και εκείνη τη δίαιτα της Δευτέρας. Όμως δεν ήταν πάντα εκείνη που την τελείωνε. Και για χάρη της πεθεράς της που την επισκεπτόταν από τον κάτω όροφο της «οικογενειακής πολυκατοικίας» με δάκρυα.
«Σώσε το παιδί μου Ρένα μου! Στα πόδια σου θα πέσω. Είναι υπερευαίσθητος. Στενοχωριέται με το παραμικρό και όταν στενοχωριέται παθαίνει κρίσεις βουλιμίας. Τον ξέρεις Ρένα μου.
-Μην ανησυχείτε μητέρα! Τέρμα τα ψέματα. Από Δευτέρα αρχίζουμε δίαιτα.  Είναι του δόκτορα Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Κι όμως το εννοούσε. Τέρμα τα ψέματα. Και κάθε φορά πήγαινε για να αγοράσει καινούργια σκεύη και δοχεία χαρούμενα για να γίνει η δίαιτα της Δευτέρας ευχάριστη.
Ένα δοχείο διαφανές για τα γιαούρτια με τα μηδέν λιπαρά, ένα ανοξείδωτο κουτί με γυάλινα παράθυρα σαν σπιτιού για τα υλικά του τοστ, μια χαρούμενη ψωμιέρα για τα ψωμιά ολικής. Χρώμα και χαρά στη δίαιτά μας. Θα του συμπαρασταθώ. Και τα σοκολατάκια Leonidas και Godiva που έπαιρνε από το Κολονάκι τα έβαλε σε ένα ανοξείδωτο κουτί με ροζ κρινάκια που είχε φέρει από το Λονδίνο στο βάθος του ψυγείου να μην τα βλέπει ούτε εκείνη ούτε εκείνος. Ακριβά γούστα η Ρένα και δεν θα έπαιρνε σοκολατάκια της συμφοράς από το περίπτερο.
Όμως ο Τάκης είχε μέσα του τη μαύρη τρύπα του Χώκιν που άνοιγε κάθε φορά που στενοχωριόταν η αγχωνόταν και δυστυχώς αρκούσε μία στραβή ματιά ή μία λάθος λέξη για να την ανοίξει. Και άνοιγε Δευτέρα στις 11:11 το βράδυ.
Εκείνη τη Δευτέρα άνοιξε και πάλι η μαύρη τρύπα. Κάτι άκουσε στην τηλεόραση και θύμωσε. Έφευγε από το σπίτι για να κάνει έφοδο στο ψητοπωλείο της γειτονιάς χτυπώντας την πόρτα και άφησε τη Ρένα παρέα με το ψυγείο. Για μια ακόμη φορά η δίαιτα αναβάλλεται επ’ αόριστον σκεφτόταν πικραμένη.
Η μαύρη τρύπα του Τάκη δημιουργήθηκε από ανεκπλήρωτες προσδοκίες ανταγωνισμούς και κοινωνικά «πρέπει» για να είναι πάντα, αξιοπρεπής και σοβαρός και εκείνο το άγχος πάντα,  δείγμα ότι δούλευε πολύ και έκανε καλά τη δουλειά του.  Η δουλειά βλέπεις στις μέρες μας μετριέται με τα κουσούρια που σου προκαλεί το άγχος και όχι με τα αποτελέσματα που συχνά δεν υπάρχουν. Φυσούσε και ξεφυσούσε όταν κάτι δεν ήταν τέλειο  όπως το είχε φανταστεί. Αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα φόβοι και ανασφάλειες έφτιαχναν ένα κενό που γέμιζε με φαγητό και ήταν αυτό  η μόνη παρηγοριά.
Γύρισε σπίτι από το ψητοπωλείο και η Ρένα τον περίμενε με τα ακριβά σοκολατάκια στην φοντανιέρα.
-Πάρε ένα σοκολατάκι να πάνε κάτω τα φαρμάκια.
-Από Δευτέρα…
-Καμία Δευτέρα. Θα φτιάχνω σουφλέ, χοιρινό με μανιτάρια α λα κρεμ, μακαρόνια με έξι τυριά και κρέμα γάλακτος, κρέας ρολό με σάλτσα σοκολάτας και ότι πιο παχυντικό και νόστιμο μπορεί να βάλει ανθρώπου νους.  Αν θέλεις δίαιτα πήγαινε να τρως στη μαμά.  Αυτή η δίαιτα της Δευτέρας ροκάνισε τα είκοσι χρόνια του γάμου μας.

Συγγραφέας: Μαρία Κονιάρη - Σπουδάστρια Tabula Rasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου