Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Νέο σεμινάριο υποκριτικής σύγχρονου θεάτρου: μέθοδος και τεχνικές από την Μαρβίνα Πιτυχούτη στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

Μήπως ήρθε η ώρα να… γνωρίσεις τη σύγχρονη ματιά του θεάτρου;

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «υποκριτικής σύγχρονου θεάτρου: μέθοδος και τεχνικές» με καθηγήτρια την Μαρβίνα Πιτυχούτη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε! 
 
Ανέβα στη σκηνή του σύγχρονου θεάτρου.

Το σύγχρονο θέατρο αποτελεί απόγονο, κληρονόμο και συνεχιστή του αρχαίου θεάτρου. Προσαρμοσμένο, όμως, στο να εκφράζει τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες και να απαντήσει στα θεμελιώδη ζητήματα που απασχόλησαν τον άνθρωπο τον 19ο και 20ο αιώνα. Πόλεμοι, οικονομική κρίση, βιομηχανική επανάσταση, κρίση των θεσμών, αδυναμία στην ανθρώπινη επικοινωνία κ.ά.
Οι σπουδαίοι θεατρικοί συγγραφείς που υπηρέτησαν το σύγχρονο θέατρο δεν αγνοούσαν και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν βαθιά και ουσιαστικά μελετήσει τη δομή, τη φιλοσοφία και τις αρχές του αρχαίου και μετέπειτα του κλασικού θεάτρου. Σε αυτή την ήδη κατακτημένη ανθρώπινη γνώση ήρθαν να προστεθούν τα πορίσματα της σύγχρονης φιλοσοφίας, πολιτικής και κυρίως της ψυχανάλυσης που αποτέλεσε μια μεγάλη ανθρώπινη επανάσταση.
Το κέντρο της θεατρικής διαπραγμάτευσης μετατοπίστηκε μέσα στα χρόνια, από το όλον στο επιμέρους. Η αμφισβήτηση θεσμών, της ίδιας της κοινωνίας, των μεθόδων της επίσημης εξουσίας αλλά και της οικογένειας, επέφεραν αλλαγές στην δημιουργία και πρόσληψη του θεατρικού μηνύματος κι έτσι από το 1850 και μετά άνθισαν κινήματα όπως αυτό του ρεαλισμού, του νατουραλισμού, του εξπρεσιονισμού, του υπερρεαλισμού, του συμβολισμού, του πολιτικού θεάτρου.
Η ερμηνεία των ρόλων του σύγχρονου θεάτρου απαιτεί από τον ηθοποιό μια προσέγγιση ανθρώπινη, ένα ύφος απλό, λιτό, μεστό, έμπλεο ενσυναίσθησης για τον σύγχρονο άνθρωπο που πάσχει.
Η κατανόηση και εμβάθυνση στο χαρακτήρα είναι το κέρδος για το σπουδαστή αυτού του σεμιναριακού κύκλου, ώστε να φέρει πιο κοντά το ανοίκειο, το ξένο, το αλλότριο που δεν κατανοεί και δυσκολεύεται να συνδιαλλαγή μαζί του.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω: 

  • Γνωριμία με τους σπουδαστές. 
  • Προετοιμασία σώματος και φωνής (ζέσταμα). Θα πραγματοποιείται πριν από κάθε μάθημα, πρόβα ή παράσταση. Περιλαμβάνει στοιχεία της μεθόδου του Θ. Τερζόπουλου, ασκήσεις μπαλέτου, butoh, χαλάρωσης, ενεργοποίησης και εμπιστοσύνης καθώς και φωνητικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής και ενδυνάμωσης του φωνητικού οργάνου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εκάστοτε θεατρικού κειμένου. 
  • Η μελέτη ενός ρόλου από το σύγχρονο ρεπερτόριο. Τα βήματα της προσέγγισής του. 
  • Μελέτη της παραστασιολογίας  - ελληνικής και ξένης, έρευνα και αξιοποίηση όλων των εποπτικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. 
  • Μελέτη της μεθόδου σπουδαίων ερμηνευτών του σύγχρονου θεάτρου. 
  • Μελέτη του συγγραφέα και της εποχής του καθώς και του ρεύματος στο οποίο εντάσσεται (π.χ. εξπρεσιονισμός, πολιτικό θέατρο κ.ά).
  • Μελέτη και καταγραφή της κατάκτησης της πρώτης επαφής με το ρόλο. 
  • Ενασχόληση με το πριν και το μετά του ρόλου. 
  • Αυτοσχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα της έρευνας με γνώμονα την κατανόηση και κατάκτηση του ρόλου. 
  • Το σύγχρονο θέατρο. Σκηνές από εμβληματικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, συγγραφέων όπως οι: Τσέχωφ, Ίψεν, Λόρκα, Μπρεχτ, Ουίλιαμς, Ουάιλντ, Στρίνμπεργκ, Ουάιλντερ, Ο’Νιλ, Σαρτρ κ.ά. 
  • Διανομή μονολόγων και σκηνών από το σύγχρονο θέατρο. Πρώτες αναγνώσεις και ψηλάφηση του ρόλου. Εμβάθυνση, ανάλυση, στουντιακά μαθήματα. 
  • Διανομή και εκμάθηση ρόλων από τον «Ματωμένο γάμο» του Φ. Γ. Λόρκα, για μελέτη και ενδυνάμωση των τεχνικών του κάθε ηθοποιού. 
  • Διανομή ρόλων για την τελική παράσταση της σχολής 
  • Διανομή επιπλέον καθηκόντων στην ομάδα για την εν λόγω παράσταση, ανάλογα με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του κάθε σπουδαστή: κοστούμια, σκηνικά, αφίσα, προσκλήσεις, επικοινωνία, μουσική, στοιχεία παραγωγής και όσα ακόμα μπορούν να αφορούν την παράσταση. 
  • Αναγνώσεις, μελέτη και πρόβες του έργου.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί παράσταση από τους σπουδαστές.
 
Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 και θα έχουν διάρκεια 18 δίωρα.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Σάββατο 18:00-20:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΔΕΝ μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning). Απαιτείται η φυσική παρουσία του σπουδαστή.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου