Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Νέο σεμινάριο εικονογράφησης: σχεδίαση αληθινού και φανταστικού χαρακτήρα, από τον Παναγιώτη Καποδίστρια στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

Μήπως ήρθε η ώρα να σχεδιάσεις το δικό σου χαρακτήρα;

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο "Εικονογράφηση: Σχεδίαση αληθινού και φανταστικού χαρακτήρα" από τον Παναγιώτη Καποδίστρια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!


Το συγκεκριμένο σεμινάριο επιχειρεί μία πρώτη γνωριμία με το συγκεκριμένο είδος της 9ης τέχνης. Σκοπός μας είναι να αποδείξουμε στον κάθε σπουδαστή πως δε χρειάζεται να "ξέρει" να σχεδιάζει. Τα πάντα είναι θέμα εξάσκησης. Αρχικά, θα μάθουμε τα υλικά που χρειάζονται για να σχεδιάσουμε ένα χαρακτήρα και θα γνωρίσουμε τη χρησιμότητά τους. Θα εξασκηθούμε πάνω στις αρχές της παρατηρητικότητας και θα πειραματιστούμε στην αντιγραφή ενός αντικειμένου. Θα γνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά του γυναικείου και ανδρικού προσώπου και θα μάθουμε να τα αναπαράγουμε μέσω του κεντρικού άξονα τους, σε οποιαδήποτε μορφή. Στη συνέχεια, θα διδαχτούμε τις βασικές διαφορές μεταξύ πραγματικότητας, κόμικ και παραμυθιού και θα πειραματιστούμε σε διαφορετικά στυλ εικονογράφησης με απλοποιημένες φιγούρες και στους τρόπους απόδοσης τους, μέχρι να καταλήξουμε σε αυτό που μας εκφράζει. Θα γνωρίσουμε το ανθρώπινο σώμα μέσα από τις αρχές της ανατομίας και θα επεκταθούμε σε άξονες, γραμμοσκιάσεις και φωτοσκιάσεις ώστε να έχουμε ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα στην εικόνα μας. Θα διδαχτούμε τους βασικούς τομείς του ελεύθερου σχεδίου και θα μεταφέρουμε τις γνώσεις μας πάνω στη σχεδίαση και τη δημιουργία ενός χαρακτήρα καρτούν. Θα ζωντανέψουμε άψυχα αντικείμενα και θα δώσουμε στα ζώα ανθρώπινη διάσταση. Τέλος, θα αναφερθούμε στο φόντο και την προοπτική που χρησιμοποιούμε ανά περίσταση στα κόμιξ αλλά και στους κανόνες σκηνοθεσίας τους, που θα μας δώσουν την τελική μορφή της ιστορίας μας για την περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο graphic novel.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:
  • Ανθρώπινο Σώμα: Βασικοί κανόνες - Θεωρία και πρακτική
Βασικοί κανόνες σχεδίασης ανθρώπινου σώματος / Αναλογίες
Βασικές αρχές κίνησης: Robo bean: Κλίσεις και γωνίες
Σχεδίαση χεριού υπό γωνίες
Σχεδίαση προσώπου / Αναλογίες / Εκφράσεις
Τρόποι αντιγραφής έτοιμης εικόνας με ριζόχαρτο
 
  • Κόμιξ
Βασικές αρχές σχεδιασμού φανταστικού χαρακτήρα
Σύνθεση χαρακτήρων μέσα σε πλαίσιο
Επινόηση mini σεναρίου και δημιουργία διαλόγου
Συμπλήρωση καρέ με φόντο και διακοσμητικά στοιχεία
Επέκταση καρέ σε storyboard
Επανασχεδίαση χαρακτήρων, πλαίσια και κείμενα
Επέκταση ιστορίας σε 6 έως 8 καρέ
  • Έκθεση
Συζήτηση με τους μαθητές για το project της εικαστικής έκθεσης
Προετοιμασία, διορθώσεις, γραφιστικές παρεμβάσεις
Σύνθεση, υλικά και προσαρμογές για τελική παρουσίαση

Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση από τους σπουδαστές.

Τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.



Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning). 

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου